Темата за лидерството обикновено е обект на огромен интерес. Вероятно има

...
Темата за лидерството обикновено е обект на огромен интерес. Вероятно има
Коментари Харесай

Съвременният лидер притежава три основни качества

Темата за лидерството обикновено е обект на голям интерес. Вероятно има голям брой литература по тематиката и въпреки всичко сякаш няма еднопосочен отговор на въпросите - кой е положителният водач, той ражда ли се подобен, по какъв начин да се научим да бъдем водачи и т.н. По тематиката за водачеството Money.bg беседва с Ани Филипова, която е създател и основен изпълнителен шеф на. Тя има над 20-годишен интернационален опит в банковата сфера, в това число като основен районен действен шеф за търговски решения в Citibank за Азиатско-Тихоокеанския район.

Преди няколко години тя прави решителната крачка да напусне корпоративния свят и стартира да построява своята " портфолио " кариера. През 2023 Ани вкарва  на Университета на Северен Илинойс за българи на локални цени и хибридно образование, както и сертифицирани курсове в България в областите на изкуствения разсъдък, ръководство на смяната и водачество. Живяла е на разнообразни места по света, на които я води работата й, а все още - в Атина. Филипова е и един от лекторите в извършения преди дни спорен конгрес Leadership Talks. Ето какво споделя тя за Money.bg.

- Г-жо Филипова, какво значи да си водач в актуалния корпоративен свят?

Да бъдеш водач в актуалния корпоративен свят значи да преосмислиш обичайните подходи към ръководството. Това е водач, който вижда оттатък цифрите и годишните доклади и слага хората преди всичко, разбиращ, че същинската стойност се основава посредством ентусиазъм и емпатия. Съвременният водач е този, който освен ръководи процеси, само че и води смяната, като се приспособява към бързо изменящите се технологии и публични настройки, и е подготвен да унищожи статуквото в името на нововъведенията и устойчивото развиване.

-Според необятното определение водачеството е резултат от взаимоотношенията сред водача и неговите почитатели. Така видяно, какви са персоналните качества, какво държание и какви са уменията, които има евентуалния водач?

В един свят, изпълнен с провокации и благоприятни условия, историята на актуалния водач стартира с три съществени качества , които той култивира в себе си. Първо, той има неугасимо любознание, което го тласка към безспирно търсене на нови познания и преосмисляне на откритите парадигми. Той не се опасява да покаже своята накърнимост, знаейки, че това го прави по-силен и основава по-здрави връзки с неговия екип. И най-после, той гледа в бъдещето с визия за резистентност, като взема решения, които водят до положително както за хората, по този начин и за планетата.

Но характерът на този водач не се лимитира единствено до персонални качества. В държанието си, той интензивно търси и интегрира нови хрумвания в процеса на взимане на решения. Той опитва, не се опасява от неуспехите, които приема като скъпи уроци, от които учи и пораства.

В сферата на уменията, актуалният водач има изострена обществена просветеност, която му разрешава да чете и схваща комплицираните обществени динамичности, изключително в многокултурни и динамични среди. Той е и занаятчия на словото, владеещ изкуството на разказването на истории, което му оказва помощ да въодушевява и стимулира, като основава обща визия. И най-после, този водач схваща взаимосвързаността на другите аспекти на бизнеса и обществото, предвиждайки дълготрайните последствия от своите решения.

Тези качества и умения изискват размисъл и храброст да се стъпи отвън одобрените рамки и да се огледа към водачеството като към нещо, което е динамично, човечно и обвързвано с по-широката общественост и бъдещето.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

- Като експерт с дълготраен интернационален опит на управителни позиции, споделете ни каква е вашата визия за водача на утрешния ден?

Навигираме през времена на световна смяна, което за мнозина основава възприятие на неустановеност. Бизнес моделите, организационните структури, веригите на доставки, методите на работа, даже въздействието на AI върху работните места - всичко това е в придвижване.

В този подтекст на непрекъсната промяна, извънредно значимо е да останем заземени и да се фокусираме върху съществени детайли, които остават непроменени. В рамките на една компания, два съществени детайла остават непрекъснати:
Клиентите постоянно ще желаят по-бързи, по-добри и по-евтини артикули и услуги. Служителите ще не престават да търсят благоприятни условия за кариерно развиване, по-добри позиции, конкурентно възнаграждение и гъвкави условия на работа.
Така че водачът на бъдещето би трябвало да може да внесе непоклатимост и да се концентрира върху тези непроменливи детайли. В реалност, водачите постоянно е трябвало да се концентрират върху тези универсални основи, без значение от измененията, само че преди имаха лукса да не го вършат напълно. Сега това е невероятно. Как можеш да промениш компанията с цел да е конкурентноспособна в новите условия, в случай че основите не са положителни и непрестанно поддават и вършат проблеми?

" Недостигът поражда изясненост ": Бизнес водачи по време на рецесия

Във времена на световна неустановеност човек може да се научи да минимизира рисковете и даже да извлича изгоди

-Смятате ли, че с смяната във връзка с хибридната работа и в частност по-малкото наличие в офиса, ролята на водачите стартира да избледнява, или в противен случай? Има ли и каква е смяната в това отношение?

Промяната към хибридната работа освен, че не избледнява ролята на водачите, само че я прави още по-жизненоважна. Хибридният модел на работа внася нови провокации, които изискват водачите да имат спомагателни умения за справяне с разнородни и разпръснати екипи. Ролята на водача се трансформира от обичайно наблюдаване и ръководство на работата в офиса към основаване на доверие, ентусиазъм и подсилване на корпоративната просвета в цифровата ера.

Лидерите в този момент би трябвало да бъдат майстори в връзката и да основават чувство за общественост, даже когато екипите са разграничени физически. Те би трябвало да подтикват ангажираността и нововъведенията, като в това време съхраняват човешкия детайл в работните връзки. В хибридната работна среда, водачите са тези, които би трябвало да намерят салдото сред гъвкавостта и поддържането на продуктивността.

Способността на водача да стимулира и да сплотява хората към обща цел, без непрекъснатото физическо наличие, се трансформира в сериозен фактор за триумфа на организацията. Далеч от това да избледнява, водачеството става все по-динамично, изискващо нараснала прочувствена просветеност и новаторски метод към ръководството на гении и запаси.

В този подтекст, водачите са призвани да бъдат освен шефове, само че и ментори, коучове и визионери, които водят своите екипи през трансформацията към новия метод на работа.
 8 образеца за подвеждащи въпроси по време на изявление за работа и по какъв начин да отговорите на тях?
8 образеца за подвеждащи въпроси по време на изявление за работа и по какъв начин да отговорите на тях?

Как да методите, с цел да оставите приятни усещания

-Променя ли се и в каква посока ролята на водача през последните няколко десетилетия?

Според мен ролята на водача претърпя трагична промяна доста внезапно и то в последните няколко години, не десетилетия.

Ето няколко забавни аспекти на тази смяна:

От подчиненост към мрежа: Традиционната йерархична структура отстъпва място на мрежови модели на организационно ръководство, където водачеството е по-колаборативно.

От непоклатимост към еластичност: В свят на непрекъсната смяна, водачите не могат да разчитат на постоянни проекти и тактики. Те би трябвало да бъдат гъвкави, да одобряват смяната като норма и да се научат да направляват в условия на неустановеност.

От наставления към емпатия: Емоционалната просветеност и способността да се схващат и ръководят човешки страсти са на напред във времето в модерното водачество.

От " затворени порти " към бистрота: В епохата на осведомителната неприкритост, водачите са подложени на по-голяма социална инспекция и се чака да показват бистрота и отчетност в своите дейности.

От позиция към въздействие: В предишното купата е била синоним на мощност, само че в този момент въздействието и способността да мобилизираш другите към обща идея са по-ценени от властта, която идва с позицията.

В този подтекст, водачите би трябвало да бъдат предвестници на смяната, освен да реагират на нея.

-Според вас водачите се раждат такива или се учат да бъдат такива?

Дебатът дали водачите се раждат или стават такива е остарял колкото и самото водачество. Модерният взор обаче е, че макар че някои хора могат да имат вродени качества, които ги подготвят към лидерски функции, същинското майсторство на водачеството се реализира посредством усърдна работа, образование и опит.

Така че, въпреки някои да стъпват на лидерската пътека с преимущество, надали има по-вдъхновяващо удостоверение за човешкия капацитет от индивида, който построява себе си като водач - малко по малко, ден след ден. Реалността е, че най-великите водачи, които познаваме през днешния ден, са артикул не толкоз на вродени качества, колкото на неуморима постоянност, предпочитание за самоусъвършенстване и непоколебима решителност да водят с образец.
 12 клопката, в които попадат неприятните водачи
12 клопката, в които попадат неприятните водачи

Известният бизнесмен, блогър и публицист Джеймс Алтъчър споделя по какъв начин да не станем такива

- Какви са стъпките, с които би трябвало да стартираме, с цел да бъдем положителни водачи?

Първата най-важна стъпка е това да преценим за себе си дали хората са ни забавни. Искаме ли да вложим старания с цел да можем да ги разбираме, да ги насочваме и да им оказваме помощ? Ако отговорът е да - тогава следвайте идващите стъпки а точно:
Вместо да избягвате неуспехите, интензивно ги търсете. Запишете се за задача или план, за който знаете, че нямате нужните умения или опит. Това ще ви принуди да се учите бързо, да се адаптирате и да развивате умения за справяне с несигурността и напрежението. Проведете ден или седмица, работейки в разнообразни функции във вашата организация. Това може да ви даде неповторима вероятност за провокациите, с които се сблъскват вашите сътрудници, и да ви помогне да развиете по-голяма емпатия и по-ефективни тактики за водачество. Изберете си водач който ви въодушевява и на който желаете да наподобявате и започнете да изучавате държанието му, метода на работа и отношение към хората, по какъв начин взема решение проблеми, по какъв начин се държи в обстановка на стрес и т.н.
- Има ли връзка сред положителните лидерски умения и уменията да бъдем освен положителни оратори, само че и слушатели? Кое от тези две качества е по-ценно за един водач, съгласно вас?

Абсолютно, съществува тясна връзка сред положителните лидерски умения и способността да бъдем по едно и също време ефикасни оратори и деликатни слушатели . Въпреки че умеенето да приказваме безапелационно е значимо за всевъзможен водач, способността да слушаме може да се окаже даже по-ценна.

Ето за какво:

Когато водачите слушат с внимание, това им оказва помощ да схванат надълбоко своите екипи, клиенти и сътрудници. Това води до по-ефективно взимане на решения, защото водачите са осведомени от действителните потребности и проблеми на тези, които те служат.

Това от своя страна насърчава откритата връзка и доверието. Когато чиновниците знаят, че техният глас се чува и цени, те са по-склонни да се ангажират с организацията и да способстват с новаторски хрумвания.

Докато ораторските умения са значими за вдъхновяване и обосноваване, същинската мощ на водача се крие в способността да слуша и да схваща. Това е умеене, което дава опция на водачите освен да се свързват по-дълбоко с хората, само че и да управляват по метод, който дава отговор на същинските потребности на техните организации и общности.
 Съветът на Мъск за младежите: Не се опитвайте да бъдете водачи
Съветът на Мъск за младежите: Не се опитвайте да бъдете водачи

Той посъветва младежите да се съсредоточат върху работата и да имат вяра, че положителното им показване ще им помогне да се повдигнат в кариерата

-Едно от направленията в Change Аdvisory, в които работите е подготовка за изявление за работа. Ще споделите с нас кои са трите най-важни, които би трябвало да създадем преди тази значима стъпка?

Разбира се, подготовката за изявление за работа е основна стъпка в процеса на кариерно развиване. Ето трите най-важни неща, които предлагам да се създадат преди изявлението:
Обстойно изследване на компанията: Подгответе се като проучите в елементи компанията, за която кандидатствате. Това включва нейната корпоративна просвета, история, съществени артикули или услуги, последни вести и достижения. Подготовка на съответни и съответстващи образци от вашата кариера: Мислете за характерни обстановки от предходната си професионална процедура, които показват вашите умения и квалификации. Съсредоточете се върху образци, които демонстрират по какъв начин сте се справяли с провокации, по какъв начин сте постигнали триумфи и по какъв начин сте съдействали за своя предходен шеф. Избирайте такива образци които да покажат по какъв начин тези насъбрани познания и опит ще са потребни и на компанията в която кандидатствате за работа. Формулиране на въпроси към интервюиращия: Подгответе си въпроси, които да зададете по време на изявлението. Това демонстрира, че сте показали интерес и сте ангажирани с процеса. Въпросите могат да бъдат свързани с корпоративната просвета, идни планове или проекти за развиване на компанията, както и за съответни аспекти на позицията, за която кандидатствате.
Тези три стъпки ще ви оказват помощ да се подготвите по-ефективно за изявлението, като демонстрирате вашата мотивация, подготвеност и професионални умения.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР